קשה שלא להכיר בכך שהטכנולוגיה השתלטה על תחומי חיינו. לא במקרה ענקיות הטכנולוגיה הן חמש החברות הגדולות בעולם במונחי שווי שוק
השנה עוד לא הסתיימה, אבל ראוי לציין שהתרומה של חמש החברות הללו למדד ה-S&P 500 היא 7.6%, או כ-33% מתשואת המדד מתחילת השנה - תרומה חסרת תקדים במונחים היסטוריים.
המדד מכיל בתוכו 11 סקטורים שונים וזה רק מבליט את העוצמה של מניות המגה טק, לצד הקושי שחוו משקיעות ומשקיעים שבחרו להשקיע במניות טכנולוגיה אחרות או בסקטורים אחרים.
החברות הללו ממשיכות להשקיע תקציבי ענק - סכימת תקציבי ההשקעה והרכישות של חמש הביג טק שווה ערך לתקציבי מדינות, כאשר השנה הן עוברות את תקציב המדינה של גרמניה.
להשקפתנו תיזת ההשקעה בפייסבוק, או בשמה החדש - Meta, מקבלת מפנה ואפשר לומר שהתערערה. עסקי הפרסום הצומחים במרווח גולמי של 85% עם ROI גבוה למפרסמים, יפנו מקום להשקעות עתק של 12-15 מיליארד דולר בשנים הקרובות לפיתוח אקו-סיסטם של מציאות וירטואלית/רבודה עבור יצירת המטאוורס עם החזר השקעה ב"חלק השני של עשור". מפנה זה אינו מתאים להרבה משקיעי עוגן במניה, ולכן ראינו ירידות במחזורים גדולים. כתגובה, פייסבוק השיקו תכנית רכישת מניות ענקית של 6% משווי השוק של החברה. להערכתנו, פרופיל הסיכון/סיכוי של החברה עלה משמעותית, שכן טווח התוצאות האפשריות התרחב. ההימור על המטאוורס, האימוץ והיכולת לעשות מיניטיזציה, יקבעו אם השקעה זו תהיה מוצלחת או אומללה.
מיקרוסופט סיפקה תוצאות מעל הציפיות הגבוהות ועברה להיות החברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם. חטיבת הענן, Azure, הציגה צמיחה של 48%, לעומת צמיחה של 45% ברבעון הקודם. תחזית החברה לשנה כולה הפתיעה לטובה ומלמדת על צמיחה צפויה של 46% לחטיבת הענן - אין האטה בהסתכלות על צמיחה דו-שנתית מצרפית. שאר המגזרים עקפו את התחזיות במרווח לא קטן, ושולי הרווח התפעולי גבוהים ב-5% מתחזיות השוק השנתיות.
אמזון כקמעונאית אונליין הושפעה לרעה, לנוכח קשיים בשרשרת האספקה ועלייה בעלויות שילוח. לעומת זאת, חטיבת הענן (AWS) ממשיכה להציג תוצאות מרשימות במיוחד ורשמה רבעון רביעי ברציפות של האצה בצמיחה, לקצב שנתי של 39%. אם מתבוננים על החטיבה הזאת בנפרד, היא נמצאת בקצב שנתי (Run Rate) של 64 מיליארד דולר בהכנסות, עם מרווח תפעולי של 30%. אם נניח ש-AWS הייתה חברה בפני עצמה ושהיא הייתה נסחרת במכפיל הכנסות מתואם צמיחה של 0.7 (בהתאם לממוצע של חברות SaaS גדולות), שווי החברה הנגזר היה לא פחות מ-1.7 טריליון דולר. יתרה מכך, אפשר לטעון ש-AWS צריכה להיסחר במכפיל הכנסות מתואם צמיחה גבוה יותר, בגלל הרווחיות הגבוהה שלה, כשחברות תוכנה רווחיות ותזרימיות אחרות נסחרות במכפיל הכנסות מתואם צמיחה של יותר מ-1. אמזון כולה שווה כיום כ-1.7 טריליון דולר. המשמעות היא שווי אפסי או אפילו שלילי לשאר הפעילויות שלה - eCommerce, פרסום ועוד.
אפל כחברת צריכה גם היא הושפעה לרעה, לנוכח קשיים בשרשרת האספקה ומחסור בשבבים. החברה תקשרה שתהיה פגיעה גבוהה יחסית בשני הרבעונים הקרובים. עובדה זו מקשה לנתח את דינמיקות הביקוש למוצרי החברה ולנתח באופן יעיל את התוצאות בטווח הקצר.
אלפאבית (גוגל) מראה פגיעה מתונה יחסית משינוי מדיניות הפרטיות של אפל, כששינויים אלו רלוונטיים בעיקר ל-YouTube. חוזקה בפעילות החיפוש משכה את תשומת הלב ומיסכה פספוס קל בפעילות הענן. גם במקרה של אלפאבית, סביר מאוד להניח ש-YouTube כחברה נפרדת הייתה מקבלת שווי גבוה בהרבה מהשווי שמגולם כעת במניית החברה. בהינתן מכפיל שווי פעילות להכנסות של 16, בדומה למתחרה הקרובה, ROKU, השווי של YouTube נאמד ב-640 מיליארד דולר. אלפאבית כולה נסחרת במכפיל הכנסות של 6.8 וניתן לחלץ מכך שהשווי המשקיעים נותנים ל- YouTube הוא 270 מיליארד דולר בלבד, כאשר היא תחת המטרייה של אלפאבית.
לסיכום, חברות ה-Mega Tech מבינות היטב שהעולם הטכנולוגי משתנה במהירות וכדי לשמור על מעמדן המוביל, הן חייבות להיות עם האצבע על הדופק ולייצר חדשנות באופן תמידי ובתדירות גבוהה. אין ספק שעם תקציבי ענק כאלו, ההשפעה שלהן על החיים על פני כדור הארץ תלך ותגדל.