משיכת קרן השתלמות500850

למה לא כדאי למשוך קרן השתלמות?

קרן ההשתלמות היא מוצר ייחודי שיש בו יתרונות רבים, ואם נמשוך ממנה את הכסף שהצטבר, לא נוכל עוד ליהנות מיתרונות אלה

אחרי שש שנים של חיסכון בקרן השתלמות (ולעתים גם שלוש שנים), מגיע הרגע בו ניתן למשוך את הכספים שהצטברו בה – אך האם אכן כדאי לעשות זאת, או אולי עדיף להמשיך ולחסוך? התשובה מורכבת, ויש לא מעט פרמטרים שצריך לקחת בחשבון לפני שמקבלים החלטה, לכאן או לכאן.

 

מצד אחד, כמה עשרות או מאות אלפי שקלים שהצטברו בקרן, הם סכום שכל אחד מאתנו יוכל למצוא לו שימוש: שיפוץ הבית, קניית רכב חדש, טיול בחו"ל, מימון השכלה גבוהה או אירועים משפחתיים וכן הלאה. מה גם, שרבים חוסכים בקרן ההשתלמות תוך המתנה לרגע בו יעברו שש שנים, כדי שיוכלו למשוך את הכסף - עבורו כבר יש להם תכניות.

מנגד, כמכשיר חיסכון, מדובר מוצר ייחודי שיש בו יתרונות רבים, ואם נמשוך ממנו את הכסף שהצטבר, לא נוכל עוד ליהנות מיתרונות אלה. על מנת שניתן יהיה לקבל החלטה מושכלת יותר באשר להמשך החיסכון או לגבי משיכת קרן השתלמות, נציין כאן את היתרונות המרכזיים של מוצר זה.

 

כתבות לקריאה נוספת:

 

מוצר חיסכון ייחודי - לטווח הבינוני

ראשית, מדובר באחד ממוצרי החיסכון היחידים שמיועדים לטווח בינוני - בניגוד לקרנות פנסיה וקופות גמל, המיועדות לחיסכון עד גיל הפרישה (להוציא קופת גמל להשקעה). כאמור, את הכספים המצטברים בקרן החיסכון ניתן למשוך שש שנים לאחר ההפקדה הראשונה, ובמקרים מסוימים – כעבור שלוש שנים בלבד. אמנם מדובר במכשיר חיסכון שהחל את דרכו כמוצר ייעודי עבור השתלמויות, לימודים וכן הלאה, אך כיום, ניתן למשוך את הכספים לכל מטרה.
החיסכון בקרן השתלמות אינו חובה, בניגוד לחיסכון הפנסיוני. שכירים יכולים לבקש מהמעסיק לפתוח עבורם קרן השתלמות, כהטבה נלווית לתנאי העבודה שלהם. הפקדת המעסיק תהיה לרוב עד 7.5% משכר העובד, והפקדת העובד עצמו תהיה בשיעור של 2.5% משכרו. עצמאים יכולים לחסוך בקרן השתלמות, ולהעביר את ההפקדות בעצמם - ולקבל הטבות מס משמעותיות.

 

הטבות מס משמעותיות

לחיסכון בקרן השתלמות נלוות הטבות מס משמעותיות, בכמה רבדים:

  • מס הכנסה: כשמעסיק מפקיד כספים בקרנות ההשתלמות של עובדיו, הפקדות אלה פטורות ממס הכנסה, עד תקרת הפקדה של 7.5% משכר העובד. הפקדת עובד או עובדת של עד 2.5% משכרם פטורה ממס הכנסה. עצמאים המפקידים בקרן השתלמות, מקבלים זיכוי מס של 4.5% - עד תקרת הכנסה שנתית של 293,397 שקלים (לשנת 2025).
  • מס רווח הון: בעת משיכת הכספים מהקרן, נהנים החוסכים מפטור ממס על הרווחים שנצברו בה, עד תקרת שכר חודשית של 15,712 שקלים לשנת 2025 לשכירים. עבור עצמאיות ועצמאים, יינתן הפטור ממס רווח הון על הפקדה בתקרה שנתית של 20,520 שקלים לשנת 2025.

מכאן כי החוסכים במוצר זה נהנים מפטור ממס רווחי הון במשיכת הכספים הנזילים להבדיל ממרבית המוצרים הפיננסיים הקיימים כיום לגביהם יחול מס זה.

 

מסלולי השקעה מגוונים

לכל חוסכת וחוסך צרכים ורצונות אחרים – ובקרנות השתלמות, קיימים מסלולי השקעה מגוונים אותם ניתן להתאים לצרכים האישיים, וכן לשנות ולהחליף בעת הצורך. מעבר בין מסלולי השקעה אינו נחשב לאירוע מס, כך שאין צורך לשלם מס במעבר כזה.

 

הלוואה בתנאים אטרקטיביים

עבור חוסכים שזקוקים להלוואה, קיימת האפשרות לקחת הלוואה מקרן ההשתלמות - בתנאים משופרים ביחס להלוואות אחרות שניתן לקבל בשוק. יתרון נוסף הוא האפשרות להמשיך לחסוך בקרן ההשתלמות, כך שהסכומים המצטברים בה לא ייפגעו, וניתן יהיה להמשיך ליהנות מהטבות המס.

 

ליהנות מריבית דריבית

באופן טבעי, בשנות ההפקדה הראשונות לקרן ההשתלמות, הצבירה עדיין נמוכה ולכן גם התשואה שמשיגה הקרן, גבוהה ככל שתהיה, אינה מוסיפה סכום צבירה משמעותי. אך השארת הצבירה בקרן מובילה לכך שהתשואה שמושגת על הרווחים יוצרים אפקט משמעותי לאורך שנות חיסכון ארוכות יותר. לא כדאי לוותר על אפקט הריבית דריבית.

 

בשורה התחתונה - למשוך או להשאיר?

כפי שראינו, לקרן ההשתלמות יתרונות רבים עבור החוסכות והחוסכים בה - כך שגם אם חלפו שש שנים מההפקדה הראשונה והכסף בקרן נזיל, מומלץ לשקול להמשיך לחסוך בה. בחיסכון לאורך שנים ארוכות, ניתן ליהנות מאפקט הריבית דריבית שעוזר להגדיל את פוטנציאל התשואה במידה ניכרת.

 

מה האפשרויות האלטרנטיביות?

  • בגין כספים נזילים בקרן ההשתלמות ניתן לקחת הלוואה עד 80% מגובה הצבירה. ההלוואה ניתנת בריבית אטרקטיבית וכדאי לבדוק אפשרות זו לפני משיכה.
  • עבור אירועי החיים הצפויים שאנחנו מתכננים (אירועים משפחתיים, חופשה וכו') אפשר לפתוח קופת גמל להשקעה עם הפקדה חודשית. כאשר מחלקים הוצאה חד פעמית צפויה מראש – להפקדה חודשית קבועה, ניתן להפקיד סכום חודשי נמוך ועדיין להגיע ליעד התקציב שהגדרנו.
  • משיכה חלקית – גם כשמושכים כספים, כדאי למשוך רק את הסכום שצריכים ולא את כל הצבירה הקיימת.

 

הערות משפטיות

האמור אינו מהווה ייעוץ מס ואין בן כדי להוות ייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בצרכים האישיים של כל אדם. חברת מור גמל ופנסיה  בע"מ הנה חברה המנהלת קופות גמל וקרנות השתלמות ויש לה זיקה למוצרים הפנסיונים המנוהלים על ידה.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

קרן השתלמות: מהן הטבות המס ומה תקרת ההפקדה?

קרן השתלמות: מהן הטבות המס ומה תקרת ההפקדה?

הבחירה בידיכם: איך מניידים את קרן ההשתלמות?

הבחירה בידיכם: איך מניידים את קרן ההשתלמות?

5 דברים שחשוב לדעת על פנסיה

איך עוקבים אחר ביצועי הפנסיה, אילו התאמות אישיות ניתן לעשות ומה ההשפעה של הגיל על מסלולי ההשקעה?

קופת גמל להשקעה – כל מה שצריך לדעת על חיסכון לכל מטרה

קופת גמל להשקעה – כל מה שצריך לדעת על חיסכון לכל מטרה

איך לא תפספסו את היתרונות של קופת גמל להשקעה?

קופת גמל להשקעה משלבת בין חיסכון ארוך טווח לנזילות, ומושכת משקיעות ומשקיעים רבים, אבל שינויים שבוצעו לאחרונה הפכו אותה לאטרקטיבית יותר