איך לשרוד את ההוצאות הגדולות של החופש הגדול?
החופש הגדול הוא אולי משאת נפשם של הילדות והילדים, אך לרוב מדובר בתקופה לחוצה במיוחד עבור ההורים. הילדים נהנים מהיציאה מהשגרה, מחוויות חדשות, ומשינה עד מאוחר, ואילו ההורים נאלצים לממן קייטנות באלפי שקלים, פעילויות פנאי כמו ביקורים בבריכה ובקולנוע, סעודות משפחתיות, במסעדות ובחלק מהמקרים גם נופש משפחתי, בישראל או בחו"ל. לא פעם, תקופת החופש פוערת בור בתקציב המשפחתי.
החופש הגדול הוא גם הזדמנות מצוינת ללמד את הילדים חינוך פיננסי, אולם חשוב להתאים את אופי ההסברים לגיל הילדה או הילד. כך למשל, כאשר מדובר בילדים צעירים, נוכל לקחת אותם לסופר ולהסביר להם שהם יכולים לקנות משהו אחד. בגיל יותר מבוגר, נוכל לציין בפירוש את הסכום שמוקצה לרשותם. בגילאי העשרה, אפשר בהחלט להתחיל ללמד אותם על חיסכון, ולעודד אותם לעבודה במהלך החופש הגדול.
מעבר להזדמנות לחינוך פיננסי עבור הילדים, על מנת להתכונן להוצאות כספיות גדולות בחופש הגדול, כדאי לחסוך ולנהל נכון את הכסף בזמן חופשות ארוכות. הנה ארבעה טיפים שיכולים לסייע בכך.
1. להתכונן לשנה הבאה
מומלץ להתכונן מראש לחופש באמצעות חיסכון ייעודי. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות השקעה בקרן נאמנות.
קרן נאמנות היא מכשיר השקעה בשוק ההון, המאפשר למספר רב של משקיעים להשקיע במשותף במגוון אפיקי השקעה ומכשירים פיננסיים, באמצעות מנהל מקצועי, ובמדיניות קבועה מראש לגבי סוג ההשקעה. באמצעות קרן נאמנות, יכולים גם אנשים ללא רקע והבנה פיננסית ליהנות מחשיפה למגוון מוצרים פיננסיים לפי סוג הקרן - מניות, אג"ח, מט"ח ועוד. יתרונות נוספים הם האפשרות להשקיע גם סכומים נמוכים יחסית, וכן הנזילות הגבוהה - ניתן לקנות ולמכור בדרך כלל בכל יום מסחר. נציין כי ישנן קרנות נאמנות סולידיות אשר יכולות להתאים לחיסכון לטווח קצר-בינוני, וניתן לחסוך אליהן בהוראת קבע מידי חודש.
מדריך: איך לבחור קרנות נאמנות?>>
ניתן לפתוח גם קופת גמל להשקעה, המאפשרת הפקדה חודשית או חד פעמית (עד סכום שנתי של 81,711 שקלים נכון לשנת 2025). בקופה תוכלו לבחור מגוון של מסלולי השקעה התואמים את הצרכים וההעדפות שלכם/ן, והכסף נזיל למשיכה בכל עת (בעת משיכה ינוכה מס רווח הון בשיעור של 25%).
להצטרפות לקופת גמל להשקעה>>
2. הכינו תקציב מראש
בין אם התכוננתם מראש או לא, כדאי לשבת ולתכנן מראש את תקציב החופש הגדול, וכמובן שניתן לעשות זאת גם לאחר שהחופשה החלה. החופש "נופל" על משפחות רבות בהפתעה, אף שהוא ידוע מראש וחוזר מדי שנה. לכן, במקום להתעלם מקיומו, עדיף להתכונן כמה שיותר מוקדם. יש להעריך את עלויות הקייטנות, באמצעות מידע משנים קודמות או מחברים; ואפשר גם לחשוב על פתרונות חלופיים וזולים יותר, כמו למשל קייטנה ביתית של קבוצת הורים, כאשר בכל יום מתאספים הילדים בבית אחר. בדקו מראש כמה ימי חופשה מהעבודה יעמדו לרשותכם בשלב זה של השנה - כדי שלא תחרגו מהמכסה.
כעת, כשיש לכם עלות משוערת של קייטנות, הביאו בחשבון גם עלויות של בילויים כגון מנוי משפחתי לבריכה, מסעדות ובתי קולנוע.
3. גם את החופשה המשפחתית צריך לתכנן
ישראלים רבים, בדומה להורים בכל העולם, מנצלים את חופשת הקיץ של הילדים לחופשה משפחתית, לעתים בחו"ל ולעתים בישראל. תכנון מוקדם של החופשה מאפשר לא רק להיערך לקראתה מבחינה פיננסית - אלא גם לחסוך בעלויות. כך למשל, במקרים רבים, כרטיסי טיסה המוזמנים זמן רב מראש, יהיו זולים יותר בחלק מהמקרים; ובנוגע ללינה, בהזמנה מוקדמת קיימות אפשרויות רבות בטווח מחירים מגוון, בעוד שככל שמתקרבים לחופשה עצמה, נתפסים המקומות המשתלמים יותר והמחירים עולים.
4. לתכנן היטב גם הלוואות
עם כל הרצון הטוב, לא תמיד נזכרים בזמן להתכונן מראש לחופשת הקיץ; אורח החיים לחוץ ועמוס, ומדי יום יש עניינים שוטפים שצריך לדאוג להם. לכן, ככל שדרוש סכום כסף נוסף עבור החופשה המשפחתית ניתן לבחון כדאיות של לקיחת הלוואה.
מי שחוסך בקרן השתלמות או בקופת גמל, יכול לבחון אפשרות ללקיחת הלוואה כנגדן – יתרונות לקיחת הלוואה כנגד קופת גמל הם הריביות האטרקטיביות ביחס לשוק, פירעון מוקדם ללא קנס וללא צורך בערבים.
קצת MORE - איך לעשות את הדבר הנכון?
בעזרת תכנון מראש אפשר לעבור את החופש בשלום פיננסי, וליהנות בראש שקט מהקרבה המשפחתית ומההזדמנויות לצבור חוויות משפחתיות מגבשות. חופש גדול נעים!