החברות המנהלות את קרנות הנאמנות מחויבות לפרסם מידע שמאפשר לכל משקיע לבחור בקרן הנאמנות המתאימה ביותר לאופי שלו - זהיר או נוטל סיכונים - וגם לטווח ההשקעה שלו
אם גם אתם רוצים להשקיע בשוק ההון אך לא מעוניינים לסכן את כספכם בצורה ניכרת, חשוב שתדעו שקיים מגוון רחב של קרנות נאמנות המתאימות למשקיעים סולידיים יחסית, כך שכל אחד יכול למצוא את קרן הנאמנות המתאימה לו ביותר, וליהנות מניהול השקעות מקצועי בהתאם למדיניות ההשקעות של הקרן.
לכל קרן נאמנות יש מדיניות השקעה שקופה הידועה מראש למשקיעים, שממנה ניתן להבין מה מידת הסיכון של ההשקעות - גבוהה, נמוכה, או אי שם באמצע; מה הסיווג שלה - מניות, אג"ח, מט"ח או מכשירים אחרים; עד כמה היא חשופה לשווקי חו"ל; וקריטריונים נוספים.
מדיניות ההשקעות מפורסמת בתשקיף ו/או בדוח שנתי של כל קרן נאמנות, ומפוקחת על ידי נאמן ורשות ניירות ערך, כך שהחברה המנהלת חייבת לעמוד במדיניות שהוצהרה מראש. התשקיף ו/או הדוח הוא מסמך הזמין לכל, ומפרט את עקרונות הפעילות של הקרן, הביצועים שלה, סוגי ההשקעה שהיא מבצעת ועוד ועוד. המידע הזה הוא שמאפשר לכל משקיע לבחור בקרן הנאמנות המתאימה ביותר גם לאופי שלו - זהיר או נוטל סיכונים - וגם לטווח ההשקעה שלו.
חשיפה לסיכונים
משקיעים סולידיים, למשל, ימצאו עניין בקרנות נאמנות עם מדיניות השקעה סולידית, כזו המתמקדת במכשירי השקעה יציבים, ושומרת על חשיפה נמוכה לסיכונים. נציין כי ישנן קרנות נאמנות סולידיות לחלוטין, ללא חשיפה למניות.
ישנן קרנות השקעה המתאימות במיוחד למשקיעים המתרחקים מסיכון גבוה. כאלה הן, למשל, קרנות מסוג 10/90 ו-20/80. הקרנות הללו מתמקדות בהשקעה באיגרות חוב, אפיק השקעה שנחשב בעל סיכון נמוך יחסית למניות, וכוללות מרכיב קטן של השקעה במניות. בקרן 10/90, למשל, 10% מושקע במניות ו-90% מהכסף מושקע באיגרות חוב, מזומנים ופיקדונות; ובקרן מסוג 20/80, החשיפה למניות גבוהה מעט יותר - 20% מההשקעות, לעומת 80% המושקעים באפיק איגרות החוב, מזומנים ופיקדונות.
לרוב התשואה השנתית של קרנות המתמקדות באיגרות חוב נמוכה ביחס לפוטנציאל התשואה של קרנות מנייתיות, אך היא מתקבלת לרוב בסטיית תקן נמוכה המאפשרת למשקיעים להיות רגועים יותר באשר לחסכונותיהם. חשוב לדעת שסטיית תקן מייצגת את פיזור התפלגות התשואות של הקרן ביחס לתשואה הממוצעת שלה וכך ניתן להסיק גם על רמת הסיכון של הקרן.
חשוב לציין כי בעת ניהול הסיכונים יש לבחון גם את הסוגים השונים של אגרות החוב, מצב השווקים בארץ ובעולם, מח"מ תיק האג"ח וכו'.
קצת MORE - איך לעשות את הדבר הנכון?
על מנת שתהיו בטוחים שהקרן בה אתם בוחרים אכן מתמקדת בהשקעות סולידיות יחסית, כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי ולבדוק באיזו קטגוריה נכללת הקרן ומה מדיניות ההשקעות שלה. נציין כי לשיקולי הבחירה כדאי להערכתנו להכניס אספקטים נוספים, כמו מצב השוק, הניסיון והמוניטין של הגוף המנהל, ביצועי הקרן לאורך זמן, דמי ניהול של הקרן ומספר הקרנות בקטגוריה.