בתעשייה הפיננסית כולם מדברים על תשואה. בכל שיחת ייעוץ, בכל מאמר השקעות ובכל פרסומת, המסר ברור: תשואה היא שם המשחק. אך כשמגיעים לכסף הנזיל, המציאות שונה לחלוטין. הנתונים מראים שהציבור לא תמיד מחפש את התשואה הגבוהה ביותר – הוא מחפש ביטחון.
כשבוחנים את תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור בישראל, שצומח בעקביות והגיע בסוף 2024 לרמת שיא של 6 טריליון שקלים, ניתן לראות שאחד ממנועי הצמיחה הגדולים ביותר הוא החיסכון לטווח ארוך, אשר מושקע בשוק ההון ומניב ערך רב. מצד שני, הכספים הנזילים כמעט ואינם מושקעים. למעשה, יותר משליש מתיק הנכסים נמצא ב"הר הכסף" הנזיל - מזומן, עו"ש ופיקדונות בנקאיים שמניבים מעט מאוד ערך. כלומר, למרות שהריבית חסרת הסיכון שמציע בנק ישראל עומדת כיום על 4.5%, יותר מ-2 טריליון שקלים מכספי הציבור מניבים הרבה פחות.
זו הבעיה, שעלתה לאחרונה לכותרות. אולם כדי לייצר פתרון רלבנטי, צריך להבין ממה היא נובעת ולמה מיקוד בתשואה לא יפתור אותה. כדי להסבירה שאבנו השראה מפירמידת הצרכים של מסלו, שמתבססת על עיקרון ברור: לא ניתן לעלות לשלב הבא ללא ביסוס השלב הקודם. אצל מסלו אי אפשר לדבר על הגשמה עצמית לפני שמספקים ביטחון תזונתי. כך גם בעולם הפיננסים. בנינו פירמידה חדשה המורכבת מארבעה שלבים: ביטחון, תנודתיות, נזילות, ורק בקודקוד – תשואה. ההיגיון פשוט – בלי ביטחון, אין בסיס ליצירת ערך פיננסי בר קיימא.
ביטחון – הבסיס לכל
הפסיכולוגיה ההתנהגותית כבר לימדה אותנו שהכאב מהפסד גבוה בהרבה מההנאה מהרווח. לכן הצורך הראשוני של משקיעים הוא תחושת ביטחון. הציבור משאיר חלק ניכר מכספיו בבנק (כלומר מעניק לבנק הלוואה) ונרתע מהשקעה בשוק ההון מכיוון שהוא חושב שהשוק לא יכול לספק לו ביטחון, על אף שהלווה הבטוח ביותר, עליו נשענים הבנקים עצמם, נמצא דווקא בשוק ההון - בנק ישראל, וניתן להלוות לו ישירות באמצעות רכישת מק"מ. המסקנה ברורה: לפני שמדברים על פוטנציאל רווחים, יש להתמקד בביטחון המשקיעים.
תנודתיות
אחרי שמייצרים ביטחון, השלב הבא הוא ניהול התנודתיות. משקיעים רבים מתקשים להתמודד עם ירידות חדות בכספים הנזילים, ולכן הם פחות מתאימים להשקיע בנכסים בסיכון גבוה, שהינם תנודתיים מטבעם. התמודדות חכמה עם תנודתיות יוצרת את הבסיס להמשך המסע הפיננסי.
נזילות
נזילות היא השלב הבא בפירמידה. היא מספקת גמישות ומאפשרת להתמודד עם צרכים והוצאות בלתי צפויות, מבלי להיכנס ללחץ כלכלי. היעדר נזילות עלול להוביל לפאניקה ולמכירת נכסים בהפסד, כפי שלמדו לא מעט משקיעים באפיקים "אלטרנטיביים" למיניהם בשנים האחרונות. לכן לנזילות יש חשיבות רבה להתמדה בהשקעות ולרווחה כלכלית.
תשואה – רק בסוף
רק כאשר הביטחון מבוסס, התנודתיות מנוהלת והנזילות מובטחת – אפשר להתחיל לחשוב על תשואה. בניגוד לתפיסה הרווחת, השקעות צריכות להיות תוצאה של תהליך הדרגתי, ולא מטרה מיידית. שוק ההון מציע מגוון דרכים לייצר תשואה, במיוחד בסביבת הריבית הנוכחית. אולם התמקדות בתשואה, ללא בסיס פיננסי איתן, שקולה לניסיון לייצב פירמידה על קודקודה.
בשורה התחתונה
כיום, חלק גדול מחסכונות הציבור נמצא במזומן ובפיקדונות– פתרונות שמספקים בעיקר את שני השלבים הראשונים בפירמידה: ביטחון ותנודתיות. הציבור מוצא בהם פתרון מהיר וזמין, אך מוותר על פוטנציאל ערך רב. הנתונים מראים שהפרמטר החשוב ביותר למשקיעים הוא ביטחון. לכן, כשמדברים רק על תשואה, מפספסים את הנקודה. להערכתנו, ניתן להציע פתרון פיננסי סולידי לכסף הנזיל באמצעות שוק ההון, אולם הוא שונה מהפתרון לחסכון לטווח ארוך. לשם כך נדרשת אסטרטגיה פיננסית יציבה שמאפשרת להתקדם בצורה מדורגת, צעד אחר צעד, מבלי לדלג על שלבים קריטיים. התעלמות מהצורך בביטחון ובניהול תנודתיות עלולה להוביל את המרוץ לתשואה לכישלון ידוע מראש. כי בסופו של דבר, בכסף הנזיל הציבור לא מחפש את התשואה הגבוהה ביותר – הוא מחפש שקט נפשי.