בין טיפול ברך הנולד להתאוששות מהלידה, כדאי לשים לב שאת לא שוכחת את הפנסיה שלך. לפנייך מדריך חשוב לשמירה על הזכויות הפנסיוניות.
מזל טוב! לידה היא אחד הרגעים המשמעותיים ביותר בחיים. המחשבות, הדאגות והזמן שלנו מתרכזים ברך הנולד שהצטרפ/ה למשפחה.
אך במיוחד בתקופה זו, כאשר יש מי שמסתמך עלינו שנהיה שם בשבילם, חשוב גם לדאוג לזכויות הביטוחיות שלנו בקרן הפנסיה.
בקרן פנסיה קיימים כיסויים ביטוחיים בנוסף לחיסכון לפנסיה, ולכן גם בחופשת הלידה אנחנו צריכות להיות מוגנות מפני סיכון של מקרה נכות (אובדן כושר עבודה) או במקרה פטירה (ח"ו).
במאמר זה נסביר כיצד נדאג לשמור על הכיסויים הביטוחיים שלנו בקרן פנסיה במקרה של חופשת לידה ובמקרה של שמירת הריון.
חופשת לידה
חופשת הלידה, מבחינת הזכויות הביטוחיות בקרן הפנסיה, מתחלקת לשתי תקופות:
1. חופשת לידה בגין תקופת דמי לידה
בגין התקופה שהיולדת מקבלת דמי לידה מביטוח לאומי (לרוב 15 שבועות) - נדרש המעסיק להמשיך את ההפרשות הסוציאליות לקרן הפנסיה כמו ששולמו עד הלידה (הפקדות מלאות גם לחיסכון פנסיוני), וזאת אם עבדת אצל המעסיק לפחות שישה חודשים.
על המעסיק להפקיד ככל הניתן, מהשכר האחרון של העובדת, את שני החודשים הראשונים של חופשת הלידה ולאחר מכן יפקיד כל חודש לפי תקופת הזכאות מביטוח לאומי לדמי לידה, כאשר את חלק העובדת (בין 6%-7% מהשכר) הוא ישלם כמקדמה. לאחר החזרה לעבודה ינוכו משכר העובדת כל התשלומים שהמעסיק העביר כל חודש על חשבון חלק העובדת.
בחודשים אלו (בהם המעסיק מפקיד לקרן) ממשיך הכיסוי הביטוחי בקרן כמו שהיה לפני חופשת הלידה, וגם מופקדים כספים להגדלת החיסכון הפנסיוני. לא נדרש לבצע פעולה כלשהיא לשמירת הזכויות.
2. חופשת לידה לאחר תקופת דמי לידה (הארכת חופשת לידה/חל"ת)
אם החלטת להאריך את חופשת הלידה, בתקופה שבגינה כבר לא משולמים דמי לידה מביטוח לאומי, המעסיק אינו חייב (אך כן רשאי) להפקיד תשלומים לקרן הפנסיה. האחריות על שמירת הכיסויים הביטוחיים חלה עלייך.
במשך חמישה חודשים לאחר הפסקת ההפקדות מהמעסיק, הכיסויים הביטוחיים בקרן הפנסיה נשמרים באופן אוטומטי (גם אם לא ביקשת), ועלות הכיסוי הביטוחי תנוכה מיתרת התגמולים שעל שמך בקרן.
לאחר חמשת חודשים אלו, במידה ומעסיקך טרם חזר להפקיד, עלייך לבקש מקרן הפנסיה שלך להאריך את תקופת שמירת הכיסוי הביטוחי (נקרא גם "הסדר ביטוח" או "ריסק זמני"). ניתן להאריך את הסדר הביטוח עד 24 חודשים (כולל חמשת החודשים האוטומטיים הראשונים) או לפי וותק ההפקדות לקרן, המוקדם מביניהם.
לסיכום, אם את מאריכה את חופשת הלידה (מעבר לתקופת בגינה קיבלת דמי לידה) ביותר מחמישה חודשים, עלייך לפנות לקרן הפנסיה ולבקש להאריך את הסדר הביטוח. אם לא תעשי זאת, הכיסוי הביטוחי ייפסק, ובעת חידוש תשלומים לקרן תחול תקופת אכשרה חדשה.
שמירת היריון
ראשית, נאחל שתקופה זו תעבור בקלות ובבריאות שלמה לך ולעובר. בתקופת שמירת הריון את זכאית לתשלומים עבור:
1. הפרשות סוציאליות בתקופת שמירת הריון
בתקופת שמירת ההיריון על המעסיק להמשיך להפקיד לקרן הפנסיה את התשלומים החודשיים, אך היות ואת חלק העובדת הוא לא יכול לנכות מהשכר, על העובדת להעביר למעסיק כל חודש את חלקה (6%-7% תגמולי עובד) כך שהוא יעביר הפקדה מלאה לקרן. לכן, בתקופת שמירת הריון הכיסויים הביטוחיים ממשיכים כרגיל מכח הפקדת מעסיק.
2. גמלת שמירת הריון מביטוח לאומי או קצבת נכות מקרן הפנסיה
ככל והנך זכאית לקצבת נכות מקרן הפנסיה שלך תוכלי לבחור אם לקבל קצבת נכות מהקרן או גמלת שמירת הריון מביטוח לאומי.
מומלץ לבדוק היכן תקבלי קצבה גבוהה יותר, שימי לב כי הקצבה מביטוח לאומי כוללת תשלום קצבת נכות + שחרור דמי גמולים (תשלום להגדלת החיסכון במקום הפקדות המעסיק).
בקרן הפנסיה של מור, ישנה אפשרות ייחודית לשילוב קצבאות (אשר קיימת רק בחלק מקרנות הפנסיה) שתאפשר לך לקבל קצבה מביטוח לאומי ובמקביל לבקש מקרן הפנסיה לשלם עבור שחרור דמי גמולים לקרן שלך (תשלום במקום הפקדות המעסיק שהופקדו עד כה לקרן).
בשורה התחתונה, חופשת לידה או שמירת היריון כוללת בתוכה אתגרים רבים לך ולתינוק. חשוב לדאוג לקרן הפנסיה שלך כדי שתוכלי להמשיך ולהתרכז בדברים החשובים באמת.
שיהיה בשעה טובה!