850X500עצמאים

עצמאים ועצמאיות? אל תפספסו את הטבות המס שמגיעות לכם בשנת 2025

  • תקופת סוף השנה היא ההזדמנות לנצל את הטבות המס שמעניקה המדינה לעצמאים/ות
  • ניתן למצוא הטבות מס אלו במוצרי קופות הגמל, בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות
  • הטבות המס כוללות הטבות כמו ניכוי וזיכוי במס הכנסה, שיכולות להסתכם גם באלפי שקלים בשנה

המדינה מעניקה לעצמאים/ות הטבות מס בקופות הגמל, בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות. הטבות המס כוללות הטבות כמו ניכוי וזיכוי במס הכנסה, שיכולות להסתכם גם באלפי שקלים בשנה

לצד סיכום השנה, בדיקת המאזנים וספירת המלאי, על מנת לנצל את זכאותך המלאה, חשוב לוודא שהפקדת את הסכומים המרביים במוצרי החיסכון שלך - בין אם מדובר בקרן פנסיה, קופת גמל או קרן השתלמות. מי שלא יספיקו לעשות זאת עד סוף 2025, עלולים להפסיד את האפשרות ליהנות מהטבות מס בשווי של עד אלפי שקלים. 

בין הטבות המס הללו, ניתן למצוא הטבות בקופות הגמל, בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות. עצמאיות ועצמאים שלא יספיקו לעשות זאת עד סוף השנה, למעשה יחמיצו את ההזדמנות - הפסד כספי לכל דבר.

הפקדות במוצרים הפנסיוניים כדאיות במיוחד, משלוש סיבות. ראשית, הפקדה בהם מקנה הטבות כמו ניכוי וזיכוי במס הכנסה, שיכולות להסתכם גם באלפי שקלים בשנה. בנוסף, מי שאינם מפקידים כספים לחיסכון פנסיוני עד סוף השנה, עלולים להיקנס בסכום של כ-500 שקלים, כפי שנקבע בחוק שפורסם בשנת 2016 המחייב עצמאים לחסוך לפנסיה.[1] שלישית, כל סכום שנצליח לחסוך היום, יעזור להגדיל את הקצבה שנקבל מקרן הפנסיה לאחר הפרישה, בעשרות ואפילו במאות שקלים בכל חודש.

הפקדה בקרן השתלמות

עבור עצמאיות ועצמאים, הפקדה בקרן השתלמות מזכה בשתי הטבות אטרקטיביות: ראשית, עצמאים יכולים להפקיד לקרן השתלמות עד 4.5% מההכנסה החייבת שלהם ועד 13,203 שקלים בשנה (293,397 ₪ כפול 4.5%), וההפקדה זו תיחשב להם כהוצאה מוכרת. הטבה נוספת היא עבור כספים שהופקדו עד התקרה - קבלת פטור ממס על הרווחים בעת המשיכה. כך, עצמאים יכולים להפקיד בקרן השתלמות עד 20,520 שקלים (בשנת 2025) והפקדות אלו ורווחיהן יהיו פטורים ממס רווחי הון בשיעור של 25%.

כלומר, עצמאי או עצמאית שמפקידים 20,520 שקלים בקרן ההשתלמות בשנת 2025, נהנים גם מהטבה של הוצאה מוכרת (עד 13,203 שקלים) וגם מהטבה של פטור ממס על רווחים בעת המשיכה.

ניתן כמובן להפקיד בקרן ההשתלמות סכומים גבוהים יותר, שאמנם הטבות המס לא יחולו עליהם - אך המפקידים ייהנו מכך שמדובר במכשיר חיסכון פיננסי בעל כמה יתרונות. כך למשל, את הסכום שמצטבר בקרן ההשתלמות ניתן למשוך לאחר שש שנים מההפקדה הראשונה, וליהנות מפטור ממס רווח הון בגין הפקדה עד לתקרה (במקרים מיוחדים, ניתן למשוך את הסכום כעבור שלוש שנים[2]). בנוסף, את קרן ההשתלמות ניתן לנייד בין מסלולי השקעה שונים, ללא צורך למשוך את הכספים ובלי שהניוד ייחשב אירוע מס.

הפקדה בקופת גמל או קרן פנסיה

בחוק פנסיית חובה לעצמאיות ולעצמאים, נקבע מה השיעור המינימלי שעליהן/ם להפקיד בחיסכון פנסיוני - קופת גמל או קרן פנסיה או ביטוח מנהלים. עבור חלק מההכנסה של עד 75,216 שקלים, על העצמאים להפקיד 4.45%; ועבור חלק מההכנסה של 75,216 שקלים עד 150,432 שקלים, יש להפקיד 12.55%. כלומר, עצמאים בעלי הכנסה של 151,000 שקלים בשנה, נדרשים להפקיד לכל הפחות 12,787 שקלים בקופת גמל או קרן פנסיה או ביטח מנהלים.

לצד החיוב להפקיד כספים במוצרים אלה, יש גם הטבות - הטבת ניכוי במס וכן הטבת זיכוי. עצמאים יכולים ליהנות מהטבת מס עבור עד 16.5% מהכנסתם, עד תקרה מסוימת. לעניין הניכוי, הפקדה של עד 11% מההכנסה (ולא יותר מ-25,608 שקלים בשנה, נכון לשנת 2024) תיחשב כהוצאה מוכרת. בנוסף, יינתן זיכוי במס על הפקדה בגובה של עד 5%.5 מההכנסה ועד תקרה של 12,804 שקלים לעמית מוטב (ההטבה כוללת 0.5% למי שאינו משלם עבור ביטוח אובדן כושר עבודה).

משמעות ההטבות הללו היא שעצמאי או עצמאית שהכנסתם השנתית היא 232,800 שקלים ומעלה, יכולים להפקיד עד 43,275 שקלים על מנת ליהנות מהטבת המס המקסימלית על סך 38,412 שקלים. כמובן, שגם בקופת הגמל או קרן הפנסיה ניתן להפקיד יותר, וליהנות מהיתרונות שלהן - למשל, הרכיב הביטוחי ודמי הניהול הנמוכים יחסית בקרן פנסיה, ומסלולי ההשקעה האטרקטיביים הן בקרן הפנסיה והן בקופת הגמל. גם ניוד בין מסלולי ההשקעה במוצרים אילו אינו דורש משיכה של הכספים או נחשב אירוע מס.

הפקדה בקופת גמל להשקעה

אפשרות נוספת העומדת בפני עצמאים היא הפקדה בקופת גמל להשקעה. במוצר חיסכון זה, החדש יחסית בישראל, ניתן להפקיד עד 81,711 שקלים בשנה (נכון לשנת 2025) עבור כל חוסכת וחוסך, וליהנות מיתרונותיו של המוצר - ובראשם האפשרות למשוך את הכספים שהצטברו בו בכל עת. כמו כן, יכולים החוסכים לעבור בין מסלולי השקעה שונים, מבלי שהדבר ייחשב כאירוע מס. יתרון ספציפי עבור חוסכים לפנסיה הוא שבגיל פרישה, ניתן לנייד את הכספים לקרן פנסיה לצורך קבלת קצבת זקנה פטורה ממס וללא תשלום מס רווח הון .יצוין כי בעת משיכת כספים מקופת גמל להשקעה ייגבה מס רווח הון בשיעור של 25%.

 

[1] חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 ("חוק פנסיית חובה לעצמאיות ולעצמאים").

[2] לאחר 3 שנות ותק בקרן, וזאת לצורך מימון השתלמויות או בתנאי שהעובד הגיע לגיל פרישה מעבודה בכפוף ובהתאם להוראות הדין ותקנון הקרן.

 

הערות משפטיות

ההכנסה השנתית הקובעת כהגדרתה בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש]. האמור בכתבה מוצג באופן אינפורמטיבי ותמציתי בלבד ואין לראות בכתבה משום פרסום, שיווק מסוג כלשהו, הצעה לשיווק או ייעוץ מסוג כלשהו. מבלי לגרוע מהאמור, אין לראות בהצגת הכתבה משום שיווק פנסיוני או הצעה או הזמנה לשיווק כאמור והם אינם מהווים תחליף לייעוץ/לשיווק בידי בעל רישיון לפי דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. יובהר כי אין לראות בדברים משום ניתוח מלא של כלל הנושאים המאוזכרים ואינם באים להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הקורא. מור גמל ופנסיה בע"מ עוסקת בשיווק פנסיוני ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. אין באמור כדי להחליף שיווק או ייעוץ פנסיוני אישי או מיסויי המותאם לצרכיו האישיים של הלקוח/ה. אין באמור כדי להוות התחייבות להשגת תשואה כלשהי.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

קרן השתלמות: מהן הטבות המס ומה תקרת ההפקדה?

קרן השתלמות: מהן הטבות המס ומה תקרת ההפקדה?

קופת גמל להשקעה – כל מה שצריך לדעת על חיסכון לכל מטרה

קופת גמל להשקעה – כל מה שצריך לדעת על חיסכון לכל מטרה

הבחירה בידיכם: איך מניידים את קרן ההשתלמות?

הבחירה בידיכם: איך מניידים את קרן ההשתלמות?

בלי מינוסים מיותרים: ארבעה טיפים פיננסים לחופש הגדול

ככה תצליחו לחסוך ולנהל נכון את הכסף בזמן חופשות ארוכות עם הילדים

חמישה טיפים בדרך לעצמאות פיננסית

לחופש כלכלי יש הגדרות שונות, אך המשותף לכולן הוא הצורך לקבוע את היעד - ורק אז לבחור את הדרך שתוביל אליו

חמש מתנות לחג: איך להרוויח יותר מהכסף שלך

חגי תשרי הם הזדמנות טובה לבדוק את חשבון הבנק שלנו

ניוד קרן פנסיה - מדריך למעבר מהיר ונכון

החיסכון הפנסיוני הוא משמעותי מאוד לעתיד שלנו – וחשוב לוודא שהוא נמצא בידיים נכונות. כיום, קל יחסית לנייד את קרן הפנסיה, אבל כדאי לשים לב לכמה דברים

מהו תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?

הכירו את אפשרות ההשקעה לגיל הפרישה בה תוכלו ליהנות מהטבות מס משמעותיות

למה לא כדאי למשוך קרן השתלמות?

קרן ההשתלמות היא מוצר ייחודי שיש בו יתרונות רבים, ואם נמשוך ממנה את הכסף שהצטבר, לא נוכל עוד ליהנות מיתרונות אלה

איך לא תפספסו את היתרונות של קופת גמל להשקעה?

קופת גמל להשקעה משלבת בין חיסכון ארוך טווח לנזילות, ומושכת משקיעות ומשקיעים רבים, אבל שינויים שבוצעו לאחרונה הפכו אותה לאטרקטיבית יותר